19 okt Interview doen? Deze 7 inzichten stomen je klaar.
Iemand interviewen vond ik, toen ik startte als tekstschrijver, behóórlijk griezelig. Wie zou ik voor me krijgen? Zou het gesprek makkelijk lopen? Hoe kon ik ervoor zorgen dat die persoon me voldoende juiste en interessante informatie zou geven voor mijn artikel?
Maar ik gooide mezelf in het diepe, want teksten schrijven voor bedrijven zonder in gesprek te gaan met medewerkers, ondernemers, experts of klanten; dat was onmogelijk. Inmiddels ben ik meer dan 2000 interviews verder en vind ik interviewen een stuk minder eng dan vroeger. Nog steeds heb ik gezonde zenuwen, maar die zorgen dat ik alert ben en op het juiste moment even doorvraag.
De afgelopen jaren hebben vooral deze 7 inzichten mij verder gebracht. Misschien kunnen ze jou ook helpen als je voor de teksten van je organisatie een collega, een expert of een klant interviewt.
1. Voorbereiden
Voor je iemand interviewt zorg je dat je doelgroep, doel en insteek helder hebt. Schrijf ik voor mijn collega’s in de organisatie, of voor klanten? Wat wil de organisatie bereiken bij de lezer bereiken en welke informatie heb ik daarvoor nodig? Op basis van deze informatie zet je alvast wat vragen op papier. Een stuk of zes. Die vragen geven richting, maar je hoeft er niet star aan vast te houden. Geef jezelf de ruimte om flexibel te zijn als het gesprek nét anders loopt dan je had verwacht. Ken je je interviewkandidaat nog niet? Google hem of haar dan even. Altijd fijn om een beeld van iemand te hebben. Lees ook weer niet te veel. Sommige mensen hebben al vaker interviews gedaan die online te vinden zijn. Als je alles al hebt gelezen, sta je minder onbevangen in het interview en vraag je minder goed door.
2. Stel gerust
Stel je interviewkandidaten op het gemak. Toen ik net als tekstschrijver begonnen was, vond ik het spannend om te interviewen, maar ik ontdekte dat de geïnterviewden het soms nog spannender vonden. Stel ze op hun gemak met een kort informeel gesprekje en leg nog even uit waar het interview voor is. Geef aan dat ze het artikel mogen lezen voor het gepubliceerd wordt en dat er dan nog gelegenheid is om hun antwoorden aan te vullen of feitelijke onjuistheden te corrigeren. Als commerciële tekstschrijver hoef ik mensen niet kritisch aan de tand te voelen over zaken waar ze het liever niet over hebben. Dat scheelt. De interviewkandidaten die ik bel of bezoek, vinden het soms spannend, maar vooral ook leuk om mij van input te voorzien voor de artikelen die ik schrijf. Ze staan er positief in en dat maakt het interviewen alleen maar makkelijker.
3. Begin makkelijk
Ook dit is een manier om de geïnterviewde gerust te stellen. Je start met een makkelijke vraag. Daarmee valt een last van hun schouders. Ze denken bij zichzelf: de kop is eraf, dit interview wordt een eitje!
4. Vraag naar voorbeelden en naar de bekende weg
Hou je soms van de domme. Natuurlijk weet jij precies wat de geïnterviewde bedoelt met een bepaald antwoord, maar door naar de bekende weg te vragen krijg je vaak een beter antwoord. Vraag door: waarom liep dat zo? Hoe ging dat precies? Kun je een voorbeeld geven? Voorbeelden verlevendigen een tekst en zorgen dat het verhaal concreter wordt. Je lezer kan zich dan beter een beeld vormen van wat er wordt verteld en beelden blijven plakken.
5. Vraag naar emotie en uitdagingen
Natuurlijk is dit afhankelijk van het doel van je artikel, maar als je in je artikel een persoonlijke ervaringen gaat beschrijven, vraag dan ook naar de emotie van de geïnterviewde. Hoe voelde je je toen? Hoe heb jij dat ervaren? Waar zag je tegenop? Vraag ook naar wat lastig was. Waar de uitdagingen lagen. Veel organisaties durven het niet aan om in klantcases in te gaan op het probleem van de klant. Ze slaan dat liever over om het alleen maar te hebben over de fantastische oplossing. Maar juist het vertellen over het probleem waar de klant mee zat, zorgt voor herkenning bij de lezer.
6. Als het toch niet loopt?
Interviewen is mensenwerk. Soms heb je zelf je dag niet en ben je misschien niet alert genoeg om door te vragen als dat nodig is. Soms heeft de geïnterviewde zijn dag niet of durft hij of zij niet vrijuit te spreken. Je weet niet altijd waardoor het komt als een gesprek een keer niet lekker loopt. Bedenk dan dat je altijd nog kunt vragen om aanvullingen als blijkt dat je niet genoeg interessante informatie hebt. Bedenk ook of je de juiste persoon voor je had. Misschien is het nodig om nog een tweede persoon te interviewen voor je genoeg input hebt voor je artikel.
7. Maak een duidelijke afspraak
Sluit het gesprek af met een afspraak. Vertel wanneer je het artikel klaar denkt te hebben en geef aan dat je het zal mailen en wanneer je een reactie nodig hebt om je deadline te kunnen halen. Spreek af of hij of zij nog een foto aanlevert of niet en bedank voor het gesprek.
Hopelijk heb je iets aan deze inzichten en is interviewen voor jou een stuk minder griezelig. Heb je zelf nog goede adviezen of inzichten die het makkelijker maken? Ik hoor ze graag!