Zó zorg je dat je doelgroep zich herkent in je communicatie

Laat in je communicatie zien dat je je klanten begrijpt. Dán voelen ze zich gehoord en gezien door je. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je dat je volgers op social media, de bezoekers van je website, je klanten, zich écht door jou aangesproken voelen. Dat ze zichzelf in jouw communicatie herkennen?

1. Maak gebruik van ervaringsverhalen

Interviews met klanten zijn een geweldige manier om herkenning op te wekken bij de lezer. Niemand weet beter wat de klant precies denkt en voelt dan de klanten zelf. Vaak zitten er achter klantenervaringen mooie verhalen. Overweeg of je hier een artikelserie van kunt maken en deel deze vervolgens op je socials.

2. Breng je doelgroep in beeld

Een gezellig restaurant presenteer je niet met foto’s van een lege zaak. Breng in beeld hoe je gasten er genieten van de gezelligheid en het lekkere eten. Zorg dat de mensen die je in beeld brengt ook passen in je doelgroep. De lezer van je site, bericht of brochure ziet daardoor zichzelf al zitten en proeft al wat van de gezelligheid en de sfeer.

3. Maak onderscheid als je meerdere doelgroepen van dienst bent

Een trainingsbureau waar ik webteksten voor schreef richtte zich zowel op particulieren als op bedrijven. Bij de ene doelgroep is het belangrijk dat de communicatie benadrukt wat een coachingstraject de klant persoonlijk oplevert. Bij de andere doelgroep is het belangrijk te laten zien wat het bedrijf ermee opschiet als geheel als de medewerkers allemaal een coachingstraject doorlopen. Is er betere samenwerking, worden er betere resultaten geboekt? Logisch dus dat we op de website kozen voor twee aparte onderdelen met elk een eigen tekst.

4. Benoem het probleem of de emotie van je klant

Vaak zijn organisaties geneigd om vooral te praten over de prachtige oplossing die ze hun klant kunnen bieden. Maar juist door ook oog te hebben voor het probleem dat jouw dienst of product oplost, of de situatie waarin jouw klanten zich bevinden, voelen ze dat jij ze begrijpt. Begin je tekst dus met een schets van het probleem waar de klant mee zit of de situatie waar de klant zich in bevindt met de bijbehorende emotie. Je lezer herkent zich in je verhaal en zal daardoor met veel meer aandacht lezen wat jouw oplossing voor het probleem is!